Promotie Eva Loomans, 11 september, Universiteit van Tilburg

Gemoedstoestand en levensstijl zwangere hebben consequenties voor kind

Vrouwen die tijdens de zwangerschap negatieve emoties ervoeren en een minder goede vetzuurstatus hadden, krijgen vaker te vroeg geboren kinderen, met een lager geboortegewicht. Deze kinderen vertonen ook vaker gedragsproblemen en maken een minder goede cognitieve ontwikkeling door. Dit concludeert Eva Loomans in haar proefschrift dat zij op 11 september verdedigt aan Tilburg University.

Loomans onderzocht de invloed van drie factoren bij zwangere vrouwen: het ervaren van negatieve emoties, cafeïne inname en de concentratie van meervoudig onverzadigde vetzuren in het bloed. Uit de studies blijkt dat vrouwen die zich zowel angstig als depressief voelden tijdens hun zwangerschap (30 procent) een verhoogd risico hebben op een vroeggeboorte of op een baby met een lager geboortegewicht. Ook blijkt dat kinderen van moeders die heel angstig waren tijdens de zwangerschap minder snel en stabiel presteerden tijdens een cognitieve taak en dat zij meer gedragsproblemen hebben. Daarbij blijken jongens meer kwetsbaar voor de invloed van angst dan meisjes. Het gebruik van cafeïne (koffie, thee en frisdrank) tijdens de zwangerschap blijkt niet van invloed te zijn op de zwangerschapsduur, het geboortegewicht en op het gedrag van vijf- en zesjarigen. Een hogere concentratie omega-3 vetzuren blijkt het risico op een te klein geboren baby te verkleinen en het risico op emotionele problemen te verminderen. Meer omega-6 vetzuren in verhouding tot omega-3 vetzuren in het bloed blijken het risico op een te klein geboren baby, een vroeggeboorte en het risico op emotionele problemen en hyperactiviteit/aandachtsproblemen juist te vergroten.

Een gezonde levensstijl tijdens de zwangerschap en een korte screening voor symptomen van angst en depressie tijdens de zwangerschap, kunnen leiden tot verbeterde geboorte-uitkomsten en betere cognitieve- en gedragsontwikkeling.

Eva Loomans (Zaanstad, 1983) studeerde neuropsychologie in Groningen. Haar promotieonderzoek deed zij bij de afdeling Ontwikkelingspsychologie van Tilburg University. Vanaf augustus 2013 is Loomans onderzoeker bij de Productgroep Jeugd van de GGD Amsterdam.

Noot voor de pers
Eva Loomans promoveert op 11 september om 14.15 uur in de aula van de universiteit. Titel proefschrift: From the Womb into the World. Early life influences on neurocognitive functioning and behaviour in five to six year olds. Promotor: prof. dr. B.R.H.M. Van den Bergh. Copromotores: dr. Ir. M. Van Eijsden en dr. T.G.M. Vrijkotte. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Tilburg University.