Kleuters in A’dam opnieuw medisch gekeurd

AMSTERDAM – Duizenden kleuters zijn vandaag op Amsterdamse scholen medisch gekeurd. Onderzoekers van de GGD en het VUmc en het AMC volgen de kinderen al sinds 2003, toen ze nog in de buik van hun moeder zaten.

Vijfduizend vijfjarigen werd bloed afgenomen, via een vingerprikje. Zij mochten daarna aanschuiven voor een ontbijtje.

Wethouder Marijke Vos gaf het startsein van de derde fase van de ABCD-studie (Amsterdam born children and their development). Een studie die gemakkelijk het grootste onderzoek naar het verband tussen leefgewoonten van zwangere Amsterdamse vrouwen en de gezondheid van hun kind kan worden genoemd. Met aandacht voor de etnische verschillen, zoals tussen allochtone en autochtone gezinnen.

In de druppels bloed meten artsen onder andere het cholesterol- en bloedsuikergehalte van de kinderen. Daarnaast worden lengte, gewicht, hartslag en de cognitieve vaardigheden van de kleuters gemeten.

In de eerste fase van het onderzoek vulden de zwangere vrouwen een uitgebreide vragenlijst in, waarna hun baby’s in de tweede fase medisch werden getest.

Deze zomer stelde Reinoud Gemke, hoogleraar algemene kindergeneeskunde van het VUmc: ”We willen de kinderen tot in lengte van dagen volgen, maar dat is afhankelijk van sponsors.”
Relatief veel Turkse en Marokkaanse kinderen zijn te zwaar, wat, als dat zo blijft, tot hart- en vaatziekten kan leiden.

© Het Parool

[RECTIFICATIE]
Op maandag 03-11 j.l. verscheen in Het Parool het artikel ‘Kinderen in Amsterdam opnieuw medisch gekeurd’. Dit bericht was geplaatst n.a.v. een door de GGD opgesteld persbericht over de 3e fase van de ABCD-studie. In het krantenartikel is echter een grote fout opgetreden. Er wordt gesproken over ‘duizenden kinderen die vandaag in Amsterdam opnieuw medisch gekeurd zijn’. Dit is niet correct. Maandag 03-11 betrof namelijk de aftrap van de metingen die het komende jaar plaats zullen vinden. In het komende jaar verwachten we zo’n 5000 kinderen in totaal te meten. U kunt, als ouder, dus nog steeds met uw kind meedoen aan het onderzoek! Voor meer informatie kunt u kijken op www.abcd-study.nl, mailen naar abcd@ggd.amsterdam.nl, of bellen met 020-555.5092