Baby huilt bij ma met stress

AMSTERDAM – Ruim twintig procent van de vrouwen die tijdens de zwangerschap gebukt gaan onder werkdruk, angsten, depressies en zorgen over de opvoeding van de kinderen, krijgt een huilbaby. Bij vrouwen die lekker in hun vel zitten, is dat 2,8 procent.

Dat blijkt uit de ABCD-studie (Amsterdam Born Children and their Development), waarbij onderzoekers van de GGD en de ziekenhuizen VU mc en het AMC vanaf 2003 zesduizend Amsterdamse kinderen volgen. Vandaag zijn de eerste onderzoeksresultaten naar buiten gebracht.

De onderzoekers hebben zich bij de studie naar de huilbaby’s gebaseerd op de 8266 vragenlijsten die de deelnemende zwangere vrouwen in 2003 en 2004 hebben ingevuld. Aan de hand van die vragen deelden de onderzoekers de vrouwen in naar vijf subgroepen: vrouwen zonder noemenswaardige spanningen, vrouwen met werkstress, met angsten, met depressies en vrouwen die zich overmatig belast voelen vanwege het opvoeden en verzorgen van hun andere kinderen.

Na de bevalling kregen bijna vijfduizend moeders weer een vragenlijst, waarin ook werd geïnformeerd naar het huilgedrag van hun drie- tot zes maanden oude baby. Meer dan drie uur huilen per dag kreeg daarbij het predicaat huilbaby.

Opvoedstress geeft met 9,5 procent het meeste risico op een huilbaby, daarna komt werkdruk (8,9), depressie (8,6) en angsten (7,9). Vrouwen die lijden onder drie of zelfs alle vier de factoren, hebben met 21,4 procent de meeste kans op een huilbaby. Bekend is dat overmatig huilen van de baby de belangrijkste reden is voor kindermishandeling in het eerste levensjaar.

© Het Parool