Amsterdam Born Children and their Development
english
dutch

Informatie voor de deelnemers MRI onderzoek

STRESS: Je leest, hoort en ziet er bijna dagelijks iets over en bijna iedereen lijkt continu gestrest te zijn! Ook steeds meer kinderen en jongeren lijken last te hebben van stress, bijvoorbeeld als het gaat om huiswerk en prestaties op school. De stress respons is een zeer nuttige reactie van je lichaam, die je in veel gevallen kan helpen om uitdagende, spannende of vervelende situaties te lijf te gaan. Als je echter heel vaak en heel erg veel stress ervaart, kan dat behoorlijk vervelend zijn.

In januari 2018 starten we met een onderzoek naar de relatie tussen stress in het vroege leven en eetgedrag. Voor dit onderzoek hebben wij in totaal 120 ABCD-kinderen geselecteerd die vanaf eind 2017 een uitnodiging voor deelname ontvangen. Bij deze kinderen nemen wij een MRI-scan van de hersenen af om te kijken hoe het brein reageert op voeding en stress.

Een MRI-scanner werkt met een magnetisch veld, waardoor het de activiteit in het brein kan meten. Dit magnetisch veld is ongevaarlijk voor het menselijk lichaam, maar toch zijn er een aantal eisen waar de kinderen aan moeten voldoen. De volledige checklist om wel of niet deel te kunnen nemen aan dit deel van het onderzoek vindt u hier.

Naast een scan van de hersenen vragen wij de deelnemers ook een aantal vragenlijsten in te vullen over voeding, stress, gedrag en gevoel, en lichamelijke beweging. Ook nemen wij speeksel af om de hoeveelheid cortisol te bepalen. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt bij stress.

Een folder met meer over het onderzoek kunt u hier vinden.

Hebt u nog andere vragen, dan kunt u contact opnemen met Merlijn Botter (botter.m@amc.nl).