Amsterdam Born Children and their Development
english
dutch

Zuigelingen

Fase 2 van de ABCD-studie betreft de geboorte en zuigelingenperiode. Vrouwen die tijdens de zwangerschap toestemming hadden gegeven voor vervolgonderzoek (7.050) kregen drie maanden na de geboorte van hun kind een zuigelingenvragenlijst thuisgestuurd.

Vragenlijst
In de vragenlijst werden vragen gesteld over de bevalling, de gezondheid, groei en ontwikkeling van het kind, en de leefgewoonten en psychosociale gezondheid van de moeder tijdens en na de zwangerschap. In totaal vulden 5304 vrouwen de zuigelingenvragenlijst in.

Zwangerschapsuitkomsten
De zwangerschapsuitkomsten (zwangerschapsduur, geboortegewicht, geboortedatum etc.) zijn verkregen via de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD Amsterdam, en via de Perinatale Registratie Nederland (PRN).

Groeigegevens
Ruim 6500 moeders die toestemming gaven voor vervolgonderzoek, gaven ook toestemming voor het verzamelen van groeigegevens. Van alle zuigelingen van die moeders zijn de groeigegevens (lengte, gewicht en voeding) uit de eerste levensjaren verzameld bij de consultatiebureaus in Amsterdam.